placeholder for flash movie
Ahad, 24 September 2017   English | Indonesia
:: Tepas Has Wewengkon  Seni Tradisional


Bangklung

Bangklung  téh seni tradisi ti Garut anu ngahijikeun seni terebang  jeung seni angklung. Kapan istilah Bangklung ogé saenyana mah wancahan tina terebang jeung angklung. Ieu kasenian téh asalna ti wewengkon Ciséro, Cisurupan.

Kasenian Bangklung téh gelarna can pati lila. Ceuk katerangan masarakat Ciséro, Bangklung gelar kira-kira dina taun l968-an, ku alpukahna Bapa Ajuk jeung Iri Asari sarta dirojong ku Bapa Rukasah.

Seni bangklung diciptakeun lain baé  keur hiburan, tapi boga palasipah pikeun dijadikeun eunteung keur kahirupan manusa. Ku sabab éta, dina lalaguan jeung wirahma tatabeuhanana, seni Bangklung téh ngadumaniskeun unsur jiwa jeung raga, ngarah kaudag kasa¬imbangan, harmonisasi, tur nuyun manusa kana jalan anu leuwih hadé.

Ari waditra anu dipaké dina seni Bangklung nyaéta terebang lima siki (ngawengku terebang anak, terebang kempring, terebang bangsing, terebang témpas, jeung terebang indung), sarta angklung salapan siki (ngawengku dua angklung nambruk, dua angklung témpas/pancer, opal angklung réal, jeung hiji angklung éngklék).

Ari lalaguan nu sok dikawihkeun dina seni Bangklung di antarana lagu Anjrog, Maula, Marhaban, Soléang, jeung Kacang Buncis. Biasana seni Bangklung téh dipagelarkeun dina acara-acara hiburan samodél pésta atawa hajat panén, nyunatan, jeung raraméan lianna.

Pencét panah kiwa/katuhu dina Kibord sangkan pindah ka artikel séjén
Navigasi
September 2017
SuMoTuWeThFrSa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
No Activities.
Stats Situs
IP Address : 157.55.39.44
Tautan Pilihan
spacer