placeholder for flash movie
Ahad, 23 Juli 2017   English | Indonesia
:: Tepas Sakolébat Garut Geografi


Geologi

Dumasar tina peta geologi skala 1:100.000 lembar Arjawinangun, Bandung jeung Garut anu dikomplisai ku Ratman & Gafor (1998) jadi peta geologi skala 1:500.000, tataan jeung urutan batuan anu nyusun di wewengkon Kabupatén Garut béh wétan didominasi ku material vulkanik anu ngaasosiasi jeung bituna (érupsi) gunung api, diantarana érupsi G.Cikuray, G.Papandayan, G.Guntur. Erupsi éta lumangsung sababaraha kali sacara sporadic salila periode Kuarter (2 juta taun) katukang, ngahaslkeun material volkanis mangrupa bréksi, lahar, lava, jeung tufa anu ngandung kwarsa jeung numpukna dina dataran antara gunung di Garut.

Struktur Geologi

Tina peta géologi anu disusun ku Alzwar dkk, (1989) struktur géologi anu aya di daérah pametaan nyaéta lipetan, sésar, jeung kekar.

Lipetan anu ngawentuk arah sumbu barat, barat laut-timur tenggara dina Formasi Bentang jeung utara barat laut-selatan tenggara dina Formasi Jampang. Anu ngabédakeun arah sumbu ieu alatan ku bedana tahapan jeung inténsitas tektonika dina kadua satuan éta.
Sésar anu aya nyaéta sésar normal jeung sésar gésér, arah jurus umumna barat daya-timur laut. Sésar ieu ngalibatkeun batuan-batuan tersiér jeung kuarter, disebutkeun yén sésar éta sesar muda. Tina Pola arahna dikira-kira yén gaya tektonikna asal tina sebaran selatan-utara jeung diduga paling henteu Oligasen Ahir-Miosen Awal (Sekunder,1974 dikutip oleh Alzwar,1989) kusabab kitu bisa diduga yén meureun sabagian sésar éta mangrupakeun pangaktifan sesar lila anu kajadian saméméhna.

Kekar, umumna kajadian tina batuan anu umurna leuwih kolot, saperti contona dina batuan Farmasi Jampang jeung diorite kuarsa.
Téktonik anu kajadian di daérah pametaan dina zaman Tersiér pohara kapangaruhan ku penunjaman Lémpéng Samudera Hindia ka handap Lémpéng Asia Tenggara. Penunjaman anu kajadian tina Oligosen Ahir-Miosen Awal/Tengah anu ngahasilkeun kagiatan gunung api nyusun andésit, dibarengan ku sédiménsi karbonat di laut dangkal. Sédiméntasi aya diléréng handap laut, kagiatan magmatic ahir jeung norobos diorite kuarsa dina hir Miosen Tengah anu ngakibatkeun pemropilitan dina Formasi Jampang.

Saréngséna jadi palipatan, pangangkatan jeung érosi, sabab kitu jadi waé kagiatan magmatic anu ngahasilkeun kagunung apian.

Dina Plio Plistosen kagiatan gunung api kajadian deui jeung disusl ku sarangkéyan kagiatan gunung api Kuarter awal anu ayeuna kasebar luas dibagian tengah ogé béh wétan daérah pametaan. 

Pencét panah kiwa/katuhu dina Kibord sangkan pindah ka artikel séjén
Navigasi
July 2017
SuMoTuWeThFrSa
      1
345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stats Situs
IP Address : 54.162.232.51
Tautan Pilihan
spacer