placeholder for flash movie
Ahad, 23 Juli 2017   English | Indonesia
:: Tepas  Kabeungharan Alam
 
Pertambangan

Bahan tambang anu poténsial pikeun ngamekarkeun di Kabupatén Garut nyaéta mangrupa bahan galian golongan C jeung sababaraha bahan lain anu dipaparkeun dina uraian dihandap ieu. Kontribusi barang tambang dina perékonomian Kabupatén Garut kurang leuwih gedéna 0,20%.
1. Perlit dan Obsidian
 
Perlit nyaéta batuan anu diwentuk ku lava riolit. Dina waktu lava nganglir, bagian handapna ngantelan jeung media cai jeung akibatna beban diluhurna jeung aliran lava anu katahan bakal ngabeku, kusabab kitu ngawentukna perlitisasi. Batuan ieu boga warna abu-abu kahejoan nepi ka abu-abu kahideungan jeung ngabogaan sifat anu has, lamun dipanaskeun bakal mekar antara 4 nepi ka 20 kali, sarta batuan ieu tahan kana seuneu. 
Obsidian nyaéta mangrupakeun batuan anu diwentuk ku hasil kagiatan érupsi gunung api anu nyusun asam nepi ka basa anu ngabekuna téh pohara téréhna kusabab kitu bakal ngawentuk gelas atanapi kaca amorf jeung saeutik kristal feldspar, mineral hideung jeung kuarsa 
Mangfaat tinaperlit jeung obsidian nyaéta sabagé bahan beton anu énténg, isolasi wangunan, plesteran, isolator temperatur anu luhur ogé handap, bahan ngagosok, saringan/filter, bahan anu mawa média jeung campuran kadaharan ingo-ingon. Lokasi ayana bahan galian ieu diantarana di Gunung Kiamis jeung sabudeureunana, Kacamatan Pasirwangi jeung jumlah cadangan anu kira-kira gedéna 72 juta ton. Dumasar mutu jeung indéx antara 120-160 kali, prospek panambangan perlit kahareupna cukup ngajangjikeun.
 
2. Batu Setengah Permata
 
Bahan Bahan galian ieu katelah ogé sabagé batu aji atanapi batu mulia. Bahan galian ieu aya di Kabupatén Garut beh kulon kasebar diantara Blok Cilending, Blok Cigajah jeung Blok Kiara Payung, Desa Sukaramé, Kacamatan Caringin anu jumlah cadangan kira-kira 9.035 ton jeung kualitas anu variasi
Berdasarkan Dumasar mutu atanapi kualitas bisa digunakeun sabagé bahan perhiasan (kalung, gelang, cingcin) atanapi sabagé bahan pikeun rumah tangga (méja, asbak, jeung sajabana).
Jenisna variasi saperti : krisopras - Jamrud Garut, native copper (Batu Urat Tembaga), agat, kuarsa/kalsedon (kecubung), kriskola, jaspir, fosil kayu terkersikkan, jeung sajabana.
Peluang ékspor ka mancanagara cukup cerah alatan krisopras bisa kaniléy ku harga US$ 300/kg jeung fosil kayu pancawarna US$ 25/kg.
 
3. Kaolin
 
Kaolin mangrupakeun bahan galian industry anu loba digunakeun sabagé bahan baku dina ngajieunan kertas, keramik, cat, isolator, material pangeusi jeung lain sajabana. Singkapan ngawentuk akibat tina proses kaolinisasi jeung diduga berasosiasi jeung proses palapukan/proses hidrotermal alterasi dina batuan anu ngandung feldsfar (tuf).
Bahan galian anu aya di Desa Campaka, Desa Cikarang, jeung Desa Citeras, Kacamatan Malangbong jeung cadangan anu kira-kira sabagé :
a. Blok Karaha (Desa Cikarang) sebesar 2.673.336 m3 .
b. Blok Citeras (Desa Cihaurkoneng) sebesar 2.737.000 m3 .
c. Blok Batulayang (Desa Sukamanah) sebesar 3.311.000 m3 .
Kiwari, prospék pasar kaolin éta masih kawates pikeun nyumponan kabutuhan pabrik-pabrik karamik di Pulau Jawa.
 
 
4. Batu Templek
 
Kiwari mangrupakeun batu ornament anu cukup popular Indonésia, umumna digunakeun pikeun desain éksterior pakantoran, bisnis, jeung padumukan.
Batu temple nyaéta salah sahiji jenis batu vulkanik léléhan atanapi andésit jeung struktur anu ngalembar.
Prosés pangwentukanana asosiasina jeung aktifitas vulkanik.
 
Bahan galian ieu kasebar di sabaraha hiji lokasi : wewengkon Kacamatan Ciséwu, saperti Pasir Ciaseup, Kampung Ciawitali Desa (Desa Girimukti), Kampung Lio, Cipicing, Ciguntur, Cilumbu jeung Dataran Loa (Desa Ciséwu)
Anu total cadangan kiwari nyaéta 1,8 juta m3 didukung ku kualitas anu luhung (super) diluyuan ku pamenta konsumén ti waktu ka waktu ningkat, bakal mere prospék anu ngajangjikeun.
 
5. Pasir dan Sirtu
Pasir atanapi kesik sabagé endapan alluvium, sedengkeun endapan kagiatan gunung api mangrupa lahar bakal ngahasilkeun sirtu (pasir jeung batu). Lokasi bahan galian pasir jeung sirtu perenahna di Kacamatan-Kacamatan Leuwigoong, Samarang, Garut Kota, Banyuresmi, Tarogong, Leles, jeung Cibatu. Poténsi produksi pasir jeung sirtu anu ngabogaan kalayakan pikeun tambang nyaéta anu ayana di Kacamatan Banyuresmi : 17.310 m3/taun, Samarang : 3.850 m3/taun, Cibatu : 455 m3/taun
 
6. Tras
Tras nyaéta batuan gunung api anu geus ngalaman parobahan komposisi kimia anu disebabkeun ku palapukan jeung pangaruh kondisi cai anu aya dihandapeun taneuh. Bahan galian ieu warnana bodas kakonéng-konéngan nepi ka kacoklatan, kompak jeung hésé digali jeung alat sederhana. Kagunaan  tras nyaéta pikeun bahan baku batako, industry semen, campuran bahan wangunan jeung semen alam. Kiwari can dimangfaatkeun sacara optimal, ngan sacara lokal geus dimangfaatkeun penduduk pikeun nyieun batako.
 
7.Taneuh Urug
Taneuh urug mangrupakeun tanah panutup hasil lapukan batuan gunung api ngora jeung nempatan pabukitan ogé sabagian ngawentuk bukit leutik dina bentang alam dataran. Taneuh urug boga sifat pasir lempungan nepi ka lempung pasiran, warnana coklat kabeureuman, gembur, ngandung komponén batuan beku andesitic, ukuranana karikil nepi ka bongkahan atanapi potongan. Taneuh gampang digali ku alat sederhana. Lokasi taneuh urug perenahna aya di Kacamatan Lélés, Banyuresmi, jeung Leuwigoong kucadangan kawates jeung kasebar sacara satempat-satempat.
 
8. Lempung
Lempung atanapi taneuh liat geus dimangfaatkeun ku penduduk satempat pikeun nyieun kenténg jeung bata beureum. Bahan galian ieu kasebar disababaraha tempat saperti Desa Cihonjé, Sukabandung, Banyuresmi, jeung Sukaramé.
 
9. Batu Belah
Batu Beulah sabagé batuan tina lava, komponén bréksi gunung api jeung batuan beku intrusi, umumna nempatan daérah resapan jeung lingkungan cinyusu nepikeun panambanganana merlukeun katalitian supaya teu ngaruksak lingkungan. Lokasi batu Beulah anu dianggap poténsi nyaéta Kacamatan Bungbulang, Kadungora, Lélés jeung Ciséwu.
 
10. Batu Apung
 Mangrupakeun hasil material érupsi gunung api anu ngandung silica jeung ngabogaan sifat titik anu carang. Lokasi bahan galian ieu aya di Désa Nagrék, Kacamatan BI. Limbangan, kasebar sacara teu rata dina batuan bréksi gunung api.
 
11. Belerang
Walirang ayana di Gunung Papandayan jeung diendapkeun dina wentuk kerak jeung leutak walirang sabagé kagiatan solfatora jeung fumarol. Mangfaat walirang bisa digunakeun sabagé bahan pikeun pupuk, bahan pangancur, bahan panunjang industry leutik, karét, pestisida, kertas, obat-obatan jeung séjéna.
 
12. Toseki
Toseki Nyaéta batuan beku asam (ziolit, dasit, perlit, dan tufa asam) anu diwentuk ku prosés hidrotermal jeung bisa nyebabkeun jadina endapan bijih dina dingding anu ditorobos jeung satuluyna mah ngalaman parobahan sifat fisik, kimia, jeung mineral. Lokasi toséki ayana didaérah timir laut Gunung Mandalagiri, Kacamatan Cikajang, Kandungan serisit dina toséki ieu lumayan hade (15-20%) jeung pohara hadean digunakeun sabagé bahan keramik.
 
13. Batu Silika
Batu Silika bisa dimangfaatkeun sabagé batu hias, anu ngabogaan sifat fisik warnana kabodasan, coklat ngora-kolot, kabeureuman, ungu, kakonéngan, hejo, jeung rada nimbus cahaya. Batu Silika sabagé komponén batuan bréksi andésit jeung lokasi bahan galian di Pr. Sayangheulang, Kacamatan Bungbulang, ayana jurang jeung susukan. Nepika pikeun panambanganana merlukeun katalitian jeung kareueusan pikeun ngajaga kalestarian lingkungan.

Daerah Prospektif Penghasil Tambang
No
Bahan Galian
Lokasi (Kec)
Daerah Prospek
 
1
Emas dmp.
Pamulihan, Pakenjeng, Talegong , Cisewu,
Caringin, Banjarwangi, Cikajang,
Peundeuy, Singajaya, Cibalong,
Cisompet, Bungbulang, Mekarmukti,
Wanaraja, Karangpawitan
Ciarinem, Cijahe, Cijaringao, Sukul, Pasirgaru
2
Pasir Besi
Cibalong, Pameungpeuk, Cikelet, Pakenjeng, Caringin, Mekarmukti
Cimerak, Sayang heulang, Cibera, Citanggeuleuk,
Cijayana, Ranca buaya
3
Bijih Besi
Cibalong, Cikelet, Bungbulang
Caringin
Banyuasih, Ciawitali,
Cileuleuy, Cikabunan
4
Belerang
Cisurupan, Wanaraja
Papandayan,Talagabodas
5
Batubara
Singajaya, Cibalong.
Girimukti, Dahu
6
Batu Templek
Cisewu, Caringin
Loa, Sukarame
7
Kaolin
Malangbong
Karaha, Citeras,
8
Obsidian
Pasir Wangi
G. Kiamis
9
Pasir & Sirtu
Tarogong Kaler, Samarang
G. Guntur, Cikatomas
 
 
Leles
Haruman
10
Batu Andesit
Cisewu, Cikajang, Pakenjeng
 
11
Tanah Liat
Bayongbong
 
12
Batugamping
Caringin
Cikabunan
13
Batu 1/2
permata
Caringin, Cisewu, Bungbulang
G.Kencana, Cilubang
Cisompet, Pameungpeuk
Cipicung, Sinarjaya
Pakenjeng
Kiarapayung, Tj. Jaya
14
Granit
Bungbulang
Gunamekar
15
Mangan
Cibalong, Cisompet
Cicuri, Jatisari
 
 
 
 
Pencét panah kiwa/katuhu dina Kibord sangkan pindah ka artikel séjén
Navigasi
July 2017
SuMoTuWeThFrSa
      1
345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stats Situs
IP Address : 54.162.232.51
Tautan Pilihan
spacer