placeholder for flash movie
Senén, 25 September 2017   English | Indonesia
:: Tepas Kabeungharan Alam
Pakebonan

| Poténsi Pakebonan | Pakebonan Gedé | Pakebonan Rahayat | Klasifikasi Produk |

 
Potensi Pakebonan

Poténsi pakebonan di Kabupatén Garut kaitung rongkahna. Luas pakebonan di kabupatén Garut kurang leuwih  46.555.00 Ha anu kabagi kana tutuwuhan pakebonan rayat 29.761, 00 Ha , pakebonan gedé nagara (PTP) anu lobana 9.512 Ha , ogé pakebonan gedé swasta salega 7.282 Ha
Pamekaran produksi pakebonan rahayat bisa ditingali tina lega lahan ogé produksi tina berbagé komoditas anu dibudidayakeun sarta tumut andil dina nguatkeun paékonomian masarakat. Komoditas anu loba dibudidayakeun ku masarakat aya 22 jenis. Sedengken komoditas pakebonan rongkah mah nyaéta tina téh, karét, coklat ogé kalapa sawit  
Kalembagaan usaha tani di kabupatén Garut nepi ka ayeuna aya kana 365 kelompok tani, lima koperasi, 3 asosiasi, 10 KUB, 14 urang pamekar binih, ogé tujuh penyulingan. Sabagé ilustrasi tina data akhir anu di piboga, PBB tina séktor pakebonan gedéna nepi ka Rp. 104.536.124.300, sedengkeun tanaga anu ngalibatkeun pakebonan kacatet 13.020, diantarana 10 urang ménéjer, 86 urang staf, 1047 urang tanaga bulanan, jeung 3.878 urang tanaga poéan tetep, nu ngaluarkeun upah Rp. 7 miliyar per bulan.  Kacatet ogé biaya operasional, pengelolaan tina  pakebonan saniléy Rp. 4,5 Milyar per bulan.  Kusabab kitu total biaya anu berédar di  pakebonan gedé nyaeta Rp. 11.5 milyar per bulan.
 
 
Pakebonan Gedé

Tabél Legana Pepelakan Pakebonan Gedé

Komoditas
Muda (Ha)
Produktif (Ha)
Rusak (Ha)
Jumlah (Ha)
Pakebonan Gedé Nagara (PTP)
Entéh
60,00
3.112,00
0
3.172,00
Karét
1,479,00
3.345,00
0
4.824,00
Kakao
0
417,00
0
417,00
Pakebonan Gedé Swasta
Entéh
54,00
1.168,00
0
1.222,00
Kalapa Sawit
351,00
2.264,00
813,00
3.428,00
Karét
521,00
2.314,00
118,00
2.953,00
Sumber : Dinas Tanaman Pangan, Holtikultura
dan Perkebunan Kabupaten Garut

Tabél Kapasitas Produksi Pakebonan Gedé

Komoditas
Produksi (Kg)
Harga Rata-Rata
Niléy Produksi (Rp)
Kalapa Sawit
47.996.00    
Karét
8.218.00    
Entéh Hideung
11.210.00    Luas pakebonan di Kabupaten Garut dina taun 2012
Sumber : Dinas Tanaman Pangan, Holtikultura
dan Perkebunan Kabupaten Garut, Angka Tahun 2013

Tabél Anggota GPP (Gabungan Pangusaha Pakebonan) Cabang Garut

No.
Ngaran Pakebonan
Lega (Ha)
Komoditas
BUMN (PTPN VIII)
1
Cisaruni
1.625,23
Entéh Hideung, Entéh Héjo
2
Dayeuh Manggung
1.206,27
Entéh Hideung
3
Papandayan
1.993,90
Entéh Hideung
4
Miramareu
4.057,08
Karét
5
Bunisari Léndra
4.019,08
Karét, Kakao
Jumlah
12.902.56
 
Perkebunan Swasta Nasional
1
Néglasari
1.679,00
Entéh Hideung, Karet
2
Condong
7.768,00
Karét, Sawit
3
Mégawati
422,00
Entéh Hideung
4
Bumi Prada
34,00
Entéh Hideung
5
Waspada (Non HGU)
156,00
Entéh Hideung
6
Selecta
107,00
Entéh Hideung
7
PD.Agribisnis
1.948,00
Teh Hitam
Jumlah
12.114,00
 
Jumlah PBN +PBS
25.016,00
 
Sumber : Kompilasi data GPP Cabang Garut jeung
Dinas Tanaman Pangan, Holtikultuira dan Perkebunan Kabupaten Garut
Pekebonan Rahayat

Tabél Kapasitas Produksi Pakebonan Rahayat

Komoditas
Lega Pepelakan (Ha)
Produksi
Ngora
Produktif
Ruksak
Jumlah
Jumlah (Ton)
Wujud
Nilai (000Rp)
Akar Wangi
0,00
2.330,00
119,00
2.330,00
75,00
Minyak
 
Aren
740,00
1.171,00
337,00
2.767,00
658,00
Gula
 
Awi
93,22
181,25
59,63
334,10
202.43
Batang
 
Cengkeh
497,00
1.933,00
337,00
2.767,00
658,00
Biji Kering
 
Haramay
0.00
10,00
0,00
10,00
2,90
Serat
 
Jahé
0,00
0,00
0,00
0,00
0,00
Basah
 
Jambu Médé
24,00
44,00
1,00
69,00
13,20
Biji Kering
 
Jarak
127,00
0,00
0,00
127,00
0,00
Minyak
 
Kakao
3,00
2,00
00
5,00
0,50
Glondongan
 
Kapuk
13,00
67,00
18,00
98,00
18,00
Kering
 
Kapolaga
0,00
0,00
0,00
0,00
0,00
Kering
 
Kayumanis
12,00
13,00
0,00
25,00
5,00
Kering
 
Kalapa
927,00
3.305,00
1.198,00
5.475,00
2.852,00
Kopra
 
Kencur
0,00
0,00
0,00
0,00
0,00
Basah
 
Kina
1,00
29,00
4,00
34,00
28,00
Kering
 
Kopi
1.354,00
1.827,00
335,00
3.516,00
1.685,00
Berasan
 
Kunir
0,00
0,00
0,00
0,00
0,00
Basah
 
Lada
12.00
60,00
31,00
103,00
29,00
Kering
 
Nilem
95,00
607,00
0,00
702,00
162,00
Minyak
 
Pala
14,00
25,00
0,00
104,00
54,60
Basah
 
Panili
32,00
50,00
11,00
93,00
30,00
Kering
 
Sereh Wangi
75,00
29,00
0,00
104,00
54,60
Basah
 
Pinang
10,00
26,00
2,00
38,00
1,00
Buah
 
Entéh
243,00
3.077,00
1.198,00
4.518,00
4.937,00
Daun Kering
 
Bako
0,00
4.095,00
0,00
3.509,00
4.095,00
Mole
 
Karet 2.981,00 134,00 0.00 3.115.00 144.00    
Tebu 0,00 239,00 0,00 239,00 0,00 Gula Hablur  
Kalapa Sawit 47,00 0,00 0,00 47,00 0,00    
Kemiri Sunan 17,00 4,00 0,00 21,00 0,00    
Jumlah
30.282,00
17.375,50
 
 
Sumber : Dinas Tanaman Pangan, Holtikultuira dan Perkebunan Kabupaten Garut, Angka Tahun 2013

Klasifikasi Produk Pakebonan  
Dinas Pakebonan Kabupatén Garut ngelompokeun jenis komoditas  pakebonan di kabupatén Garut kana tilu nyaéta  :

1. Komoditas Pinunjul
 
Dihartikeun sabagé komoditas anu pinunjul di hiji daérah anu tuwuh jeung mekarna hade aya kritéria diantarana :
  • Ngarojong jeung ngahasileun dévisa ogé ngabogaan pangsa pasar anu rongkah dina perdagangan lokal, régional jeung global 
  • Umumna geus ngabogaan pangsa pasar husus di tingkat internasional
  • Mangrupakeun komoditas spésifik lokal anu ngabogaan kaunggulan kompetitif ogé komparatif
  • Tina segi agro klimat mampu mekarkeun jeung ngajadikeun daérah pinunjul
Anu Kaasup kana kategori pinunjul nyaéta : Téh, Akarwangi, Bako jeung Kopi

2. Komoditas Prospektif

Dihartikeun sabagé komoditas anu diusahakeun ku hiji daérah ogé ngan tuwuh jeung mekarna hadé lantaran dukungan agro klimat, anu sacara ékononis nga bogaan peluang pasar anu hadé di tingkat lokal, régional, ogé klobal sarta nga bogaan poténsi pikeun ngajadikeun komoditas pinunjul, méré kontribusi penting pikeun mi boga patani produsén ogé pendapatan daérah setempat.
 

3. Komoditas Rintisan

Dihartikeun sabagé komoditas anu di usahakeun di hiji daérah jeung aréal anu teu lega ogé anu tuwuh saluyu jeug agroklimat, lantaran sifatna sacara poténsi produksi jeung ékonomis tacan bisa  ngaronjatkeun kapinunjulan jeung prospék, tapi keur disiapkan ka arah éta. 

 Anu Kaasup kana kategoru prosfektif nyaétaf  : Jambu Mete, Haramay, Kapolaga, Kapuk, Jarak, Pala, Pinang , Sereh Wangi, Kayu Manis, Melinjo, Kemiri, Kina, Kakao, dan Kelapa Sawit.

Pamekaran Produksi 10 Komoditas Unggulan
Pakebonan, 2006 – 2007

No
Komoditas
Produksi
Tahun
+/-
(%)
2012
2013

1
2
3
4
5
6




Enteh
Tiwu
Karet
Bako
Kopi
Akarwangi

4.929,00
1.696.00
141,00
3.480.00
1.635.00
75.00

4.937.00
1.979.00
144,00
3.507,00
1.685.00
75.30



0,16
16,69
2,13
0,78
3,06
0,4
 
Jumlah
11.635,60 12.327.30 23.22
 Sumber : Dinas Tanaman Pangan, Hortikultura dan Perkebunan Kab. Garut Tahun 2013

Pencét panah kiwa/katuhu dina Kibord sangkan pindah ka artikel séjén
Navigasi
September 2017
SuMoTuWeThFrSa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
No Activities.
Stats Situs
IP Address : 54.81.88.93
Tautan Pilihan
spacer