placeholder for flash movie
Rebo, 23 Agustus 2017   English | Indonesia
:: Tepas Kabeungharan Alam
 
Energi

Dina séktor énergi utamana ngenaan listrik, masih loba daérah-daérah anu nepi ka kiwari can kasorang ku listrik, utamana daérah-daérah Garut Selatan. Hal ieu alatan kondisi tofografi anu hésé disorang ku PLN. Tapi ku kaayaan kitu, Kabupatén Garut sabenerna miboga panonpoé anu kawilang panceg sapanjang taun jeung kaayaan anu saeutik leuwih luhung dina usum halodo. Rata-rata poténsi radiasi cahya panonpoé  nepi ka 4,82 kwh/m2. Hal éta mangrupakeun pilihan énergi listrik pikeun di daérah anu hésé kasorang ku jaringan listrik PLN. 

Energi Panas Bumi
Energi panas bumi - saab mangrupa tanaga rohaka, kalan-kalan dibarung ku cai panas – nyaéta sumber anu asalna cai turun tina permukaan bumi ngocor jeung magma anu kadarna kacida panas tina eusi bumi. Anu sok biasa ngahasilkeun énergi panas bumi nyaeta gunung api. Lamun kawénéhan, sok aya batu-batu anu ngahalangan antara cai jeung saab, kusabab kitu jadi reservoar saperti réservoir minyak bumi jeung gas alam anu bisa diproduksi ku cara ngabor sumur. Saab éta naék ka permukaan bumi jeung kakuatan anu rohaka upama tanaga atmosfir kurang jeung saabna mekar. Mekarna saab éta pikeun ngagerakkeun turbin, anu satuluyna ngagerakkeun generator, pikeun ngahasilkeun tanaga listrik. Saab éta bakal dilééhkeun deui dimunara paniis cacai anu disuntikeun kajero taneuh jeung siklus énergina bakal didaur ulang.

Indonésia katelah mangrupa nagri the Ring of Fire. Leuwih ti 200 gunung berapi aya di sapanjang pulo Sumatera, Jawa, Bali, jeung pulo-pulo di belah kulon Indonesia. Dina jaringan ieu aya poténsi énergi panas bumi dina jumlah anu lubak-libuk leuwih ti 20.000 MW. Jumlah ieu sarua jeung 6 miliar barel minyak bumi, kawilang gedé pikeun minuhan 10% tina paménta tanaga listrik nasional taun-taun kahareup. Kabupatén Garut kacatet ngabogaan poténsi sumber daya alam panas bumi Darajat jeung “reserve” énergi panas bumi anu gedéna 350 MW.


""

Kabupatén Garut ngabogaan potensi énergi panas bumi lumayan gedé  kira-kira totalna 1045 MW (Mwe). Sumber énergi panas bumi bisa dimangfaatkeun boh ku cara langsung atawa teu langsung. Mangrupa energi anyar, panas bumi bisa diandelkeun pikeun pasokan mangsa manjang. Disagigireun éta, panghudang tenaga listrik, énergi ieu bisa dimangfaatkeun pikeun ngagaringkeun hasil tani, ngawétkeun hasil lauk jeung pariwisata. Pamangfaatan langsung ku cara ngusahakeun kalawan komersil ngan sawates pikeun terapi jeung rékréasi, saperti: cipanas, sedengkeun pamangfaatan teu langsung pikeun panghudang listrik kakara dimekarkeun di daérah Darajat (350 MW). Hal ieu pasti waé dijadikeun lolongkrang pikeun pamekaran di taun kahareup.


Potensi Pamekaran Energi Panas Bumi

No
Lokasi
Install PLTP (Mwe)
Energy Potensial
Resources
(Sumber Daya)
Reserve (Cadangan)
Total
Speculative
Hypothetic
Possible
Probable
Proven
1
Cilayu
-
100
-
-
-
-
100
2
Ciarinem
-
25
-
-
-
-
25
3
G. Papandayan
-
225
-
-
-
-
225
4
G. Guntur Masigit
-
-
 
70
-
-
70
5
Darajat
125
-
 
-
70
280
350
6
G. Talaga Bodas
-
-
75
120
80
-
275
TOTAL
125
425
620
1045
Sumber : Dinas SDAP Kabupaten Garut

Proyék panas bumi Darajat dimimitian dina taun 1984 waktu Amoseas nandatangan Join Operation Contract (JOC) jeung Pertamina sarta Energy Sales Contract (ESC) jeung PLN pikeun ngawangun sumber panas bumi Darajat, diantarana :
 
1
Darajat Unit I
 
 
Dioperasikan oleh
PT. Indonesia Power
 
Kaspasitas Generator
55 MW
 
Tekanan Turbin
10 Bara
 
Konsumsi Uap Spesifik
1.84 kg/s/MWe
2
Darajat Unit II
 
 
Dioperasikan oleh
CTEI
 
Kaspasitas Generator
90 MW
 
Tekanan Turbin
13.8 Bara
 
Konsumsi Uap Spesifik
1.69 kg/s/MWe
3
Darajat Unit III
 
 
Dioperasikan Oleh
CTIE
 
Kapasitas Generator
110 MW

""

Energi Sumber Daya Air

Poténsi pamekaran énergi sumber daya cai susukan di antarana aya di Cibatarua Kacamatan Pamulihan, Cirompang Kacamatan Bungbulang jeung Cimerak Kacamatan Cibalong kalawan kapasitas antar  19,57 kW- 277,5 kW. 

Potensi Pamekaran Energi Sumber Daya Air

No
Lokasi
Kecamatan
Sungai
Kapasitas
Kebutuhan
Data Teknis
Debit Air
Jatuhan Air
Saluran pembawa
 
(Gross head)
(head race)
1
Bojong Boled,Desa Garumukti
Pamulihan
Cibatarua
277,5
65
2 m3 /detik
22,5 m
8 m
2
Curug Karihkil, DusunHanjawarak, Desa Mekar Bakti
Bungbulang
Cirompang
19,57 kW
107 rmh
0,4 m3/detik
8,3 m
± 80 m
3
Curug Lengkong, DusunLengkong,
Desa Sagara
Cibalong
Cimerak
32,91 kW
216 rmh
0,35 m3 /detik
16,2 m
675 m
4
Ciangkrong, Desa Garumukti
Pamulihan
Cibatarua
232 kW
60 rmh
2 m3 /detik
19 m
10 m
5
Leuwi Mobil, Desa Mekar Bakti
Bungbulang
Cirompang
25,65 kW
170 rmh
0,75 m3 /detik
6 m
162
6
Kombongan, Desa Pakenjeng
Pamulihan
Cibatarua
157,83 kW
165 rmh
0,5 m3 /detik
51 m
16,7 m
Data : Dinas Pertambangan dan Energi Provinsi Jawa Barat
Pencét panah kiwa/katuhu dina Kibord sangkan pindah ka artikel séjén
Navigasi
August 2017
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
No Activities.
Stats Situs
IP Address : 68.180.230.108
Tautan Pilihan
spacer