placeholder for flash movie
Kemis, 23 Oktober 2014   English | Indonesia
:: Tepas Kabeungharan Alam
 
Kelautan
 

Poténsi Sumberdaya Alam

Panjang basisir Kabupatén Garut ± 80 km anu ngabentang 7 wilayah Basisir kuloneun Kabupatén Garut ngabogaan poténsi ngarupa Zona Ekonomi Ekslusiv (ZEE) 200 mil laut jeung legana aréal panéwakan ± 28.560 km2 ogé diéstimasi ngabogaan poténsi lestari (MSY) gedéna 166.667 ton/taun. Samentara éta zona térritorial (12 mil laut) ngabogaan poténsi gedéna 10.000 ton/taun. Nepi kakiwari nalayan Kabupatén Garut rék ngamangfaatkeun zona térritorial pikeun hasil tangkepan nepi ka taun 2006 4,994,16 ton ( atanapi kira-kira 49,94% tina poténsi anu aya). Hal ieu lantaran armada panéwakan anu dipiboga kiwari mangrupa parahu/kapal ukuran leutik (5-10 GT).
Poténsi perikanan anu umumna aya diperairan kuloneun Kabupatén Garut diantarana aya Tuna, Tongkol, Cakalang, Cumi-Cumi, Layur, Kakap, Bawal Hitam, Karapu, Baronang, Cucut Botol, Lobster, jeung lauk hias. Salian ti lauk-lauk tadi aya oge lukut laut anu poténsial.
Salian ti poténsi lestari laut jeung basisir, di Kabupatén Garut ogé aya poténsi tambak disapanjang basisir nyaéta kira-kira 1000 Ha.
Potensi ekosistem kealutan terdiri dari :
Estraria : 24 ha
Terumbu karang : 525 ha
Padang lamun : 75 ha
Mangrove : 50,9 ha 
Poténsi sumberdaya lian anu aya di Kabupatén Garut nyaéta sumberdaya énergy tina pasang surut anu bisa dikonversi jadi énergy listrik anu utamana di daérah-daérah teluk, jeung estuaria. Sumberdaya mineral antara lain mangrupa biji timah, pasir, besi, pasir basisir, batu, koblat, mangan, tambaga jeung sajabana.
Kabupatén Garut ngabogaan poténsi anu kacida gedéna pikeun mekarkeun daérah anu jadi tujuan wisata basisir jeung ragam objék wisata anu masih tacan kagali optimal.
Dina widang sumberdaya hayati, Kabupatén Garut ngabogaan poténsi sumberdaya perikanan anu gedé, diantarana :
  1. Budidaya laut : Poténsi anu aya gedéna 3.400 Ha jeung masih anyar dimangfaatkeun gedéna 0.5 Ha atanapi 0.01%
  2. Budidaya tmabah : poténsi anu aya gedéna 1000 Ha jeung masih anyar dimangfaatkeun 26.6 Ha atanapi anu kamangfaatkeun 2,66%

Poténsi Sumberdaya Manusia

Sumberdaya manusia anu usaha dina panéwakan lauk dilaut nyaéta nalayan, anu dagang lauk, ogé  ngolah lauk anu kasebar di 7 Kacamatan basisir di Kabupatén Garut.
Lamun ditingali tina pamekaran jumlah nalayan di Kabupatén Garut anu cenderung ningkat rata-rata 3,5% satiap taunna jeung sabagian gedé di PPI Cilauteureun (95%) mangrupakeun nalayan netep, kusabab kitu kaayaan nalayan katingali poténsial
 

Jumlah nalayan netep kacatet 3.003 KK ieu tacan sabaraha lamun dibandingkeun jeung jumlah penduduk anu aya didaérah Kacamatan basisir saluyu jeung idéntifikasi nalayan diantarana : 
Nelayan : 4.019 KK
Pedagang ikan (bakul) :       97 Orang
Pengolah ikan :       18 Orang
Data potensi sumberdaya manusia perikanan dan kelautan secara keseluruahan dapat dilihat pada lampiran.

 Poténsi Usaha Panéwakan

Sarana jeung prasarana anu cukup penting dina ngadukung panéwakan lauk anu aya di Kabupatén Garut nyaéta Pangkalan Pendaratan Lauk anu diantarana tina 4 PPI/TPI :


- PPI/TPI Cijeruk di Kecamatan Cibalong
- PPI/TPI Cilauteureun di Kecamatan Pameungkpeuk
- PPI/TPI Cimarimuara di Kecamatan Pakenjeng
- PPI/TPI Rancabuaya di Kecamatan Caringin

Aya ogé fasilitas anu geus aya di masing-masing  PPI nyaéta ayana gedung tempat Palélangan Lauk (TPI) anu boga fungsi minangka :

  1. Tempat ngajual lauk kucara lélang
  2. Tempat patemon nalayan jeung bakul lauk
  3. Tempat ngabina nalayan
  4. Tempat Informasi harga lauk
  5. Sumber Pendapatan Asli Daerah (PAD)
 
Upaya Pamekaran

Upaya anu perlu dilakukan dina pangwangunan perikanan jeung kelautan dina pamangfaatan poténsi anu dipiboga jeung tantangan pikeun ngaronjatkeun pasar global (ékspor) kusabab kitu anu perlu dilakukeun ningkatkeun pangwangunan perikanan jeung kelautan mangrupa:
  1. Pamekaran armada panangkepan ( boh kapal leutik atanapi kapal gedé)
  2. Pamekaran sarana jeung prasarana pelabuhan
  3. Pamekaran sarana jeung prasarana anu ngelola hasil perikanan
  4. Pamekaran kualitas sumberdaya manusia anu ngalakukeun usaha perikanan jeung kelautan
  5. Pamekaran IPTEK dina widang perikanan jeung Kelautan.
Kondisi Sarana sarta SDM Perikanan Di Kabupaten Garut

Sarana Prasarana Panéwakan

  Cilauteureun Cijeruk Cimarimuara Rancabuaya
Perahu KM 17 - - -
MT 259 45 65 83
TM 1.932 65 37 247
Jumlah 2.208 100 102 330
Pancing Rawe Botol 55 - - 10
Rawe Botol 82 12 26 64
Rawe Kakap 136 29 51 72
Tonda 417 75 153 220
Kalipo 278 75 157 220
Jumlah 968 191 387 586
Jaring Gill Net 92 24 3 20
Payang 30 1 - 1
Sirang 488 215 253 307
Pukat 8 - - -
Pantai 8 215 253 307
Jumlah 628 240 256  328

Sumberdaya Manusia Penangkapan

  Cilauteureun Cijeruk Cimarimuara Rancabuaya JUMLAH
Nelayan uragan 124 32 43 47 246
Pendega 672 149 333 319 1,473
Ikan  Hias 95 40 12 - 147
Rumput Laut 378 332 261 166 1,137
Jumlah 1,269 553 649 532 3,003
Pengolah Ikan 11 - - - 11
Rumput Laut 8 - - - 8
Jumlah 19 - - - 19
Bakul Ikan 52 7 5 4 68
Udang 5 5 7 4 21
Rumput Laut 12 6 4 2 24
Ikan  Hias 8 1 1 - 10
Jumlah 77 19 17 10 123
Ket : KM (Kapal Motor), MT (Kapal Motor), TM (Kapal Tanpa Motor)
Pencét panah kiwa/katuhu dina Kibord sangkan pindah ka artikel séjén
Navigasi
October 2014
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
No Activities.
Stats Situs
IP Address : 54.82.166.45
Tautan Pilihan
spacer