placeholder for flash movie
Rebo, 20 Agustus 2014   English | Indonesia
:: Tepas Kabeungharan Alam
 
Sumber Daya Air
 
Aliran Sungai

Dumasar tina ngamalirna cai, walungan di wewengkon Kabupatén Garut kabagi kana dua daérah aliran sungai (DAS) nyaéta Daérah Aliran Utara atanapi kamalir béh wétan anu hilirna di Laut Jawa jeung Daérah Aliran Selatan atanapi kamalir béh kulon anu hilirna di Samudera Indonesia. Daérah kamalir béh kulon lumrahna cukup pondok, sempit, jeung aya lembah-lembah/jurang dibandingkeun jeung daérah kamalir béh wétan. Daérah kamalir béh wétan mangrupakeun DAS Cimanuk béh wétan, sedengkeun daérah kamalir béh kulon mangrupakeun DAS Cikaéngan jeung walungan Cilaki. Di wewengkon Kabupatén Garut aya 33 walungan jeung 101 walungan leutik anu panjangna 1.403,35 km. Sapanjang 92 km di antarana mangrupakeun panjang kamalir walungan Cimanuk aya 58 walungan leutik

Cai Nyusu

Cai nyusu nyaéta leupasna cai anu aya dina taneuh kalawan alami alatan tina cai taneuh anu kapotong ku tofografi atanapi struktur géologi. Munculna cai dina taneuh ngarupa cai nyusu anu utamana kaluar ngaliwatan rekahan atawa saluran batuan gunung nu mangrupa batuan lahar breksi jeung tufa. Jumlah cai nyusu anu aya di Kabupatén Garut 12 titik utamana lokasi cai nyusu, debit cai nyusu anu paling gedé aya di Cibuyutan Désa Lewobaru Kacamatan Malangbong nyaéta 700 liter perdetik. Cipapar jeung Cipancar Kacamatan Lélés anu gedéna 300 liter perdetik sedengkeun cai nyusu anu debitna leutik aya di Bunianta nyaéta ngan 1 liter perdetik jeung Babakan Néngnéng ngan 2 liter perdetik. Aya ogé cai nyusu di Kabupatén Garut nyaéta di antarana :

Tabel Potensi Mata Air di Kabupaten Garut

No
Kecamatan
Jumlah Mata Air
Kapasitas Mata Air (L/dt)
1.
Cisewu
2
7
2.
Talegong
2
12
3.
Bungbulang
39
50
4.
Pakenjeng
35
36
5
Cikelet
24
24
6
Pameungpeuk
1
16
7
Cibalong
13
13
8
Cisompet
17
17
9
Singajaya
21
31
10
Cikajang
7
30
11
Banjarwangi
8
8
12
Cihurip
2
6
13
Cilawu
25
26
14
Bayongbong
30
317
15
Cisurupan
29
449
16
Samarang
17
180
17
Tarogong
30
106
18
Garut Kota
6
6
19
Karangpawitan
12
12
20
Wanaraja
10
195
21
Sukaweuning
36
95
22
Banyuresmi
36
104
23
Leles
26
474
24
Leuwigoong
6
10
25
Kadungora
41
117
26
Cibatu
29
29
27
Malangbong
61
239
28
Bl.Limbangan
26
29
29
Selaawi
27
28
Sumber : Dinas SDAP Kabupaten Garut

Danau/Situ

Situ atanapi Danau, mangrupakeun sumber daya air anu bisa dimangfaatkeun pikeun irigasi, pamekaran wisata, jeung sajabana. Di Kabupatén Garut kacatet seutikna 58 situ anu total legana 58 Ha


No
Nama Situ
Kecamatan
Desa
Luas (Ha)
 
1
Cikajang
Bayongbong
Sukarame
0,40
2
Cilameta
Bayongbong
Sirnagalih
0,60
3
Cibulakan/Cikeruh
Bayongbong
Kepemulihan
0,06
4
Ciharemas
Cisurupan
Cisero
1,00
5
Hamirung
Cisurupan
Cidatar
0,00
6
Ciraab
Cilawu
Sukatani
0,63
7
Cibitung
Cilawu
Dangiang
0,70
8
Sukamanah
Wanaraja
Sadang
0,28
9
Citembok
Wanaraja
Sadang
0,01
10
Cikaro
Wanaraja
Cinunuk
0,25
11
Sawah/Cibolerang
Wanaraja
Wanaraja
1,00
12
Cikole/Balongpanjang
Wanaraja
Wanaraja
0,54
13
Ciburial
Wanaraja
Citangtu
0,24
14
Cisitu
Wanaraja
Karangsari
0,32
15
Cibolerang
Wanaraja
Sadang
0,75
16
Cimaragas
Wanaraja
Karagsari
1,00
17
Cihuni/Cihonje
Samarang
Sukawangi
0,50
18
Ciaspa
Samarang
Sukawangi
0,35
19
Cibulakan
Karangpawitan
Lebakjaya
0,04
20
Cibangban
Karangpawitan
Karangmulya
1,50
21
Bunderan
Karangpawitan
Jatisari
0,04
22
Cihuni
Karangpawitan
Jatisari
0,87
23
Cilincing
Karangpawitan
Cimanah
1,00
24
Ciburial/Cipariuk
Karangpawitan
Situjaya
1,40
25
Cidahu
Karangpawitan
Mekarsari
7,37
26
Rancakukuk
Banyuresmi
Banyuresmi
5,50
27
Cikopo
Tarogong
Jayaraga
0,50
28
Rantun
Tarogong
Tanjungjaya
0,35
29
Pulal
Samarang
Sukasari
0,50
30
Randeg
Samarang
Sukakarya
0,40
31
Lame
Samarang
Sukakarya
0,40
32
Sampeureun
Samarang
Sukakarya
1,00
33
Cibelitung
Samarang
Sukakarya
0,30
34
Waluran
Samarang
Sukalaksana
1,30
35
Ciburial
Samarang
Sukalaksana
0,60
36
Ciburial
Samarang
Sukajadi
0,06
37
Lembang
Samarang
Tanjung karya
2,00
38
Cipondok
Samarang
Pada Mulya
0,05
39
Cihamirung
Samarang
Padasuka
0,50
40
Tanjung
Samarang
Tanjung
-
41
Rantun
Samarang
Rantun
-
42
Sukamaju
Samarang
Penutas
-
43
Kumbang Bungur
Cisewu
Sukarame
1,00
44
Cisewu
Cisewu
Cisewu
0,50
45
Cireang
Pakenjeng
Depok
0,50
46
Cibuyut
Malangbong
Lawo Batu
2,00
47
Cibungaok
Bungbulang
Mekar jaya
1,50
48
Hiang
Bungbulang
G.Candi
-
49
Cijanji
Sukawening
Sukaluyu
0,75
50
Cipanas
Sukawening
Sukasono
1,00
51
Ciloa
Sukawening
Sukasono
0,50
52
Cileunteung
Sukawening
Mekaluyu
0,50
53
Cihariang
Sukawening
Sindag Galih
0,28
54
Cikembul
Kadungora
Karang tengah
0,50
55
Cipondok
Leles
Margaluyu
1,00
56
Jangor
Leles
Margaluyu
1,00
57
Cangkuang
Leles
Cangkuang
30,00
58
Sukarame
Leles
Sukarame
8,00
     
Jumlah :
83,34
Sumber: Pemerintah Provinsi Jawa Barat


 
Areal Irigasi

Irigasi nyaéta wangun pamangfaatan sumber daya cai anu  mangrupa usaha nyadiakeun jeung pangaturkeun cai pikeun ngarojong usaha tatanén. Sedengkeun Aréal Poténsial Irigasi nyaéta aréal anu dumasarna tina perencanaan téknis anu bisa dialirkeun saluyu jeung jaringan irigasi anu geus diréngsékeun. Aréal irigasi anu réalisasina saluyu jeung rencana teknis éta mangrupakeun Aréal Fungsional Irigasi. Aya klasifikasi irigasi di antarana: irigasi sederhana nyaéta irigasi anu kaayaan caina teu bisa diukur di unggal rupa penyaluran jeung pangbagian cai, biasana diwangun jeung dikelola ku patani/masarakat. Aya ogé irigasi satengah teknis nyaéta irigasi anu ngan bisa diukur dina saluran primér jeung sekundér, biasana diwangun jeung dikelola ku pamaréntah. Salian ti éta katelah ogé irigasi tadah hujan, nyaéta sumber caina tina cai hujan anu langsung ditampung pikeun saluran anu dibawa ogé dipiceun sakalian.

Rekapitulasi Areal Irigasi Kabupaten Garut Tahun 2012


Uraian
Jumlah
Areal Irigasi Potensial (ha)
78.010,00
 
Pemerintah
12.798,00
 
Penyerahan Irigasi Kecil (PIK)
5.092,00
 
Desa
4.804,80
  Irigasi Eks-FMIS 5.092,00
  Irigasi-PID 51.375,30
Areal Irigasi Fungsional (ha)
57.702,30
 
Pemerintah
11.771,00
 
Desa
4.210,60
  Irigasi Eks - PIK 3.282,00
  Irigasi Eks - FMIS 4.274,00
  Irigasi Eks - PID 34,165,30
Jumlah
135.712,30
Sumber : BPS Kabupaten Garut 2013

Pencét panah kiwa/katuhu dina Kibord sangkan pindah ka artikel séjén
Navigasi
August 2014
SuMoTuWeThFrSa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
No Activities.
Stats Situs
IP Address : 54.204.231.110
Tautan Pilihan
spacer