placeholder for flash movie
Senén, 25 September 2017   English | Indonesia
:: Menu Utama ngamumulé Basa Cerpon




WABAH

Mimiti  teu aya saurang ogé di imah kulawarga gedé  éta anu terus terang. Masing-masingna mendem pangalaman ahéng anu dirasakeuna sarta curiga ka anu séjén. Masing-masingna ngan nanya dina haté, “Kaambeu naon ieu?” Tuluy kaayaan éta ngaronjat jadi haréwos  antara “jumplukan” dina kulawarga gedé éta. Aki  haharéwosan jeung nini. “aya anu kaaambeu teu , ni?”

“Enya. kaambeu ahéng anu teu biasa!” jawab nini.
“Saha atuh anu ngaluarkeun ambeu ahéng teu biasa ieu?”

“Meureun anak anjeun.”
“Tacan tangtu; kaci jadi incu anjeun!”

“Atawa salah saurang anu babantu di urang.

”Bapana nga haréwos  kalayan ibu. “Ibu, kaambeu naonnya ieu?”

“Enya. Ambeu ahéng anu teu biasa!” jawab ibu.
“Saha atuh anu ngaluarkeun ambeu ahéng teu biasa ieu téh?”

“Meureun indung didinya.”
“Tacan tangtu; kaci jadi minantu anjeun.”
“Atawa salah saurang anu babantu di urang.”

Kitu para minantu ogé haharéwosan jeung pamajikan atawa salaki séwang-séwangan. Barudak ngaharéwos. Anu babantu ogébe silih haréwos . Saterusna kaayaan ngembang jad silih haréwos  saliwat “jumplukan”. Aki ngaharéwos kalayan Bapa atawa minantu lalaki atawa anu babantu lalaki. Nini ngaharéwos kalayan ibu atawa minantu awéwé atawa anu babantu awéwé. Para minantu ngaharéwos jeung kolot séwang-séwangan. Ibu ngaharéwos jeung anak awéwéna atawa minantu awéwéna atawa anu babantu awéwé. Bapa silih haréwos jeung anak laki-lakina atawa minantu laki-lakina atawa pembantu lalaki. Pamustunganana kabéhanana silih haréwos kalayan kabéhanana.

Ambeu ahéng teu sedep anu mula-mula dikira ngan kaambeu ku masing-masing éta beuki jadi masalah, sabot haréwos ngembang jadi silih curiga antara maranéhanana. Sumawona saban poé sok nambahan waé anggota kulawarga anu jelas nutupan irungna lamun keur ngariung. Pamustunganana sanggeus kabéhanana nutupan irung unggal ngariung, maranéhanana ogé sadar yén tétéla kabéhanana ngambeu anu ahéng teu sedep éta.

Maranéhanana ogé ngayakeun pasamoan husus pikeun ngomongkeun masalah anu ngaréwong katenangan kulawarga gedé éta. Masing-masingna euweuh anu daék ngaku yén dirina nyaéta asal ti ambeu ahéng teu sedep éta. Unggal nuduh anu lainlah asal ambeu ahéng teu sedep éta.

Pikeun nyingkahan pipaséaeun sarta ambéh obrolan henteu ngalaman deadlock, mangka pikeun samentara fokus obrolan dipindahkeun ka nganalisa waé naha mecenghul ambeu ahéng teu sedep éta.

Alhasil, dipibanda kacindekan anu diluyuan babarengan yén ambeu éta timbul alatan kurangna perhatian kana kaberesihan. Ku alatan éta dipegatkeun ambéh kabéh anggota kulawarga ngaronjatkeun pangjagaan kaberesihan; boh kaberesihan diri boh lingkungan. Sajaba  anu babantu, kabéh anggota kulawarga diwajibkeun pikeun milu ngajaga kaberesihan imah sarta halaman. Saban poé, unggal miboga jadwal kerja bhakti sorangan. Aya anu tanggung jawab ngajaga kaberesihan kamar saré, rohang sémah, rohang dahar, pawon, kamar mandi, sarta saterusna. Runtah henteu kaci dipiceun di sambarang tempat. Numpuk atawa ngeueum pakéan kotor teu meunang pisan.

Ogé diluyuan pikeun ngawangun sawatara kamar mandi anyar. Tujuanana ambéh teu aya saurang ogé anggota kulawarga anu henteu mandi jeung ékol kedul. Saha weruh ambeu éta mecenghul malahan ti maranéhanana anu kedul mandi. Di gigireun / sabeulah éta, kabéh anggota kulawarga kudu maké parfum sarta nyemprot kamar unggal kalayan parfum rohangan. Kabéh barang sarta bahan kadaharan anu ngabalukarkeun ambeu kawas tarasi, lauk asin, jengkol, sarta sajabana dilarang dikonsumsi sarta henteu kaci aya di imah. Saban jengkal taneuh anu bisa ditanem kembang-kembang anu kaangseu seungit kawas mawar, melati, kananga, sarta sajabana.

Sabot saterusna sagala usaha éta tétéla henteu ngahasilkeun sarta malahan kaambeu ahéng teu sedep éta beuki nyeureud, mangka maranéhanana nyatujuan pikeun raraméan mariksakeun diri. Boa-boa aya hiji jalma atawa komo sawatara urang di antara maranéhanana anu boga hiji hal panyakit. Maranéhanana percaya aya sawatara panyakit anu bisa ngabalukarkeun ambeu kawas nyeri huntu, nyeri lambung, paru-paru, sarta sajabana. Munggaran maranéhanana datang ka puskesmas sarta hiji - hiji maranéhanana dipariksa. Tétéla kabéh dokter puskesmas anu mariksa maranéhanana nyatakeun yén maranéhanana kabéh cageur. Teu aya saurang ogé anu boga hiji hal panyakit. Teu sugema jeung pamariksaan di puskesmas, maranéhanana ogé ngadatangan dokter-dokter spesialis; mimitian ti spesialis THT, dokter gigi, nepi ka ahli panyakit dalam. Hasilna sarua waé. Kabéh dokter anu mariksa henteu manggihan kalainan naon ogé dina kakabéhanana.

Maranéhanana ngarasa atoh alatan ku kabéh dokter – mimititi dokter puskesmas nepi ka dokter-dokter spesialis– di kota, maranéhanana dinyatakeun cageur. Sahenteuna ambeu ahéng sarta buruk anu sumebar di imah maranéhanana kamungkinan  henteu asalna ti panyakit anu maranéhanana . Tapi ieu henteu ngaréngsékeun masalah. Sabab ambeu ahéng teu sedep éta beuki poé malahan beuki nyesek. Maranéhanana ogé ngarembug pikeun ngobrolkeun éta masalah.

“Leuwih hadé urang téang waé jelema singer;” usul aki bari nutupan irung, “saha weruh bisa ngaréngsékeun masalah urang ieu.”
“Paranormal, maksud aki?” ceuk salah saurang minantu bari nutupan irung.

“Paranormal, kiai, dukun, atawa naon  istilahna; pokona anu bisa nempo hal-hal anu gaib.”
“Enya, éta ideu alus,” kecap Bapa bari nutupan irung ngarojong ideu aki, “Boa-boa ambeu ahéng teu sedep ieu memang asalna ti makhluk halus anu henteu katémbong ku panon.”

“Memang meujeuhna urang nyoba,” timpal ibu bari nutupan irung, “jelema gede sarta pajabat luhur waé datang ka “jelema singer” pikeun kapentingan pribadi, sumawona urang anu miboga masalah kawas ieu.”

Ringkes kecap pamustunganana maranéhanana ramé-ramé ngadatangan saurang anu kaceluk “singer”. “Jelema singer” éta miboga loba panggero. Aya anu nyebutna Eyang, Kiai, atawa Ki waé. Maranéhanana ngagampangkeun. Tétéla pasien “jelema singer” éta laér ngaleuwihan pasien dokter-dokter spesialis anu geus kumaranéhanana didatangan. Maranéhanana kudu ngantri saminggu lilana, kakara bisa papanggih “jelema singer” éta. Kitu asup rohang prakték sang Eyang atawa sang Kiai atawa sang Ki, maranéhanana pohara reuwasna. Kaambeu ku maranéhanana ambeu anu rongkah buruk. Beuki deukeut maranéhanana kalayan si “jelema singer” éta, beuki dahsyat ambeu burukna nyolok irung-irung maranéhanana. Padahal maranéhanana geus nutupanana kalayan sarupaning masker husus. Sawatara di antara maranéhanana geus aya anu bener-bener kapidara. Maranéhanana ogé malik katuhu. Ngabolaykeun niat maranéhanana konsultasi kalayan dukun anu tétéla leuwih buruk ambeuna batan maranéhanana éta.

Kaluar ti rohang prakték, maranéhanana kakara nyadar yén kabéh pasien anu nungguan giliran tétéla maké masker. Ogé sabot maranéhanana kaluar ti imah  dukun maranéhanana anyar  yén kabéh jelema anu maranéhanana panggih di jalan, tétéla maké masker.

Meureun alatan sawatara poé ieu sakumna perhatian maranéhanana kasita ku problem ambeu di laki-rabi maranéhanana sorangan, maranéhanana henteu sempet nengetan dunya di luar maranéhanana. Mangka sabot maranéhanana geus ampir pegat asa dina usaha néangan pokok problem kasebut, kakara maranéhanana maca deui koran, nempo TV, sarta ngaregepkeun radio kawas kabiasaan maranéhanana anu enggeus-enggeus. Sarta maranéhanana ogé karénjageun. Ti siaran TV anu maranéhanana tongton, koran-koran anu maranéhanana baca, sarta radio anu maranéhanana déngékeun saterusna, maranéhanana jadi weruh yén ambeu ahéng teu sedep anu beuki poé beuki nyeureud éta tétéla geus ngawabah di nagarina.

Wabah ambeu anu teu écés asal asalna éta jadi warta nasional. Sumawona sanggeus loba korban  saban poé sarta jumlahna terus ngaronjat. Ulasan-ulasan cerdik pinter ti sagala rupa golongan ditayangkeun di kabéh saluran TV, diudarakeun ngaliwatan radio-radio, sarta minuhan lajur-lajur koran sarta majalah. Ambeu ahéng teu sedep éta disorot  ti sagala rupa sudut ku sagala rupa pakar sagala rupa disiplin. Para ahli kadokteran, ajengan, aktivis LSM, pembela HAM, paranormal, budayawan, nepi ka pulitisi, nepikeun pamadeganana ti panempo séwang-séwangan. Maranéhanana kabéh –seperti halna kulawarga gedé urang– curiga loba pihak minangka asal ambeu ahéng teu sedep éta. Tapi –saperti kulawarga gedé urang–tak aya saurang ogé di antara maranéhanana anu curigai dirina sorangan.

Nepi ka carita ieu ditulis, misteri wabah ambeu ahéng teu sedep éta tacan aya solusina. Tapi kasampak  geus henteu ngahumadeuarkeun warga nagari –kaasup kulawarga gedé éta– deui. Alatan maranéhanana kabéh geus biasa sarta jadi kebal. Komo masker panutup irung ogé maranéhanana teu merlukeunana deui. Kahirupan maranéhanana dijalanan sacara wajar kawas dawam jeung rasa aman tanpa kaganggu.(KF)


Pencét panah kiwa/katuhu dina Kibord sangkan pindah ka artikel séjén
Navigasi
September 2017
SuMoTuWeThFrSa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
No Activities.
Stats Situs
IP Address : 37.9.113.171
Tautan Pilihan
spacer