placeholder for flash movie
Senén, 25 September 2017   English | Indonesia
:: Tepas Has Wewengkon Produk Has



Jeruk Garut

 
Citra Kabupaten Garut sabagé séntra produksi di Jawa Barat, hususna jeung Nasional dina umumna, diwewegan ngaliwatan Surat Keputusan Menteri Pertanian Nomer : 760/9/99tgl 22 Juni 1999 ngeunan jeruk Garut nu geus netepkeun yén jeruk Garut sabagé jeruk Varitas Unggul Nasional ngaliwatan ngaran jeruk keprok Garut 1. Ditetepkeunana hal éta dina dasarna gagambarkeun yén jeruk ngarupakeun salah sahiji komoditas pertanian pinunjul Nasional nu sakuduna terus di pertahankeun jeung dironjatkeun kualitas jeung kuantitas produksina.

Jeruk Garut anu kasohor jeung jadi trademark Kabupaten Garut. Kusabab kitu, dumasar tina Pérda No Tahun 1981, jeruk Garut sabagé komponén anu nyusun lambang daérah Kabupatén Garut. Salian sabagé ciri khas Kabupatén Garut, jeruk ngarupakeun sub-séktor pertanian tanaman pangan anu ngabogaan prospék pinunjul jeung niléy ékonomis anu luhung.

Sabagé komoditas unggulan/pinunjul has daérah, jeruk Garut ngabogaan lolongkrang nuhadé pikeun terus dimekarkeun sabab kaunggulan komparatif jeung kompertitifna sarta ayana lolongkrang nu masih kabuka lega. Ngaliwatan sababara tarékah jeung usaha nu dilakukaeun pikeun ngaronjatkeun kualitas jeung kuantitas produksina, Jeruk Garut baris biasa bersaing jeung produk jeruk nu sajenis, di tingkat Nasional 1 seperti halna Jeruk Médan, Jeruk Pontianak sarta Jeruk Impor saperti Jeruk Mandarin jeung Jeruk New Zealand...

Investasi dina komoditas Jeruk Garut cukup prospéktif sarta bias méré niléy nu leuwih ékonomis jeung kwilang luhung, naha pikeun para patani atawa pikeun para invéstorna. Tina élmu kalayakan anu dilakukeun taun 1997 nunjukeun keur taneman jeruk saluas 1 Ha (500 tangkal) bisa jadi gambaran kauntungan riil dina taun ka-4 anu gedéna Rp.39.966.000,-
 

Sabagé daérah séntra produksi Jeruk, Pamaréntah Kabupatén Garut nu dirojong ku pihak-pihak kakait terus ngalakukeun tarékah pikeun ningkatkeun jeung ngaronjatkeun kualitas jeung kuantitas produksina. Kiwari can aya sumber nu ngalaporkeun kapasitas Jeruk Garut sacara spésifik. Wewengkon nu ngahasilkeun Jeruk Garut pangalusna : Daérah Cigadog, Wanaraja nu kiwari asup kana wilayah Kacamatan Sucinaraja, dimana sumber kasebut ngécéskeun yén kajugalaan Jeruk Garut musnah di daérahna kakeunaan hujan lebu  alatan Bituna Gunung Galunggung, dimana kandelna lebu nepi ka saméter leuwih.

Kiwari komoditas Jeruk Garut umumna kaselip ku Jeruk Siem jeung Jeruk Keprok nu sumebar di sababara wilayah kabupatén Garut. Kacamatan Pasirwangi jeung Samarang ngarupakeun salah sahiji Kacamatan nu jadi Kacamatan utama dina malikkeun deui kapunjulan Jeruk Garut. Aya ogé ilustrasi kapasitas produksi jeruk keprok/siam di Kabupatén Garut nyaéta :

 
Tahun
Tanaman Menghasilkan
Produksi
Hasil per Pohon
(pohon)
(kw)
(kg)
2005
176.694
8.736
17,36
2006
384.599
8.119
46,9
Sumber: Dinas Tanaman Pangan, Holtikultura, dan Perkebunan


Perlu dilenyepan yén kajayaan Jeruk Garut baheula teu bisa dirasakeun ayeuna. Sabagé gambaran kajayaanana, dina ahir taun 1987 populasi jeruk masih kacatet 1,3 juta tangkal anu kawilang panggedéna saluas kurang leuwih 2.600 héktar pikeun jumlah produksi anu ngahasilkeun kurang leuwih 26.000 ton/taun. Sajeroning kitu dina kurun waktu 5 taun ayeuna, populasina nurun drastias. Dina ahir taun 1992 sésana kira-kira 52.000 tangkal. Lumangsungna éta nepi kakiwari teu jadi unggulan, lantaran ayeuna teu katingali anu ngajual jeruk Garut di sapanjang jalan Bandung-Garut, atanapi taya nu manggihan  padagang asongan di jero bes anu ngajual Jeruk Garut.

Numutkeun populasi Jeruk Garut extrim leuwih diutamakeun sabab kaserang panyakit citrus vein phloem degeneration (CVPD) anu asalna tina hiji bakteri (lain virus) ngabogaan ngaran lybers bacteri aniaticum. Dumasar tina hasil panalitian anu dilakukeun ku Jepang, Prancis, oge LIPI yen bakteri anu aya dina tangkal jeruk teu nular/nyebar ngaliwatan taneuh atanapi siki anu asalna tina tangkal jeruk anu nyerang panyakit, tapi nularkeun ngaliwatan serangga atanapi hama sajenis kutu jeruk (diaphorina citry). Kutu éta nularkeun panyakit kucara ngisep cairan daun anu aya panyakitan , tuluy ngisep daun jeruk anu sehat. Ayeuna tinggal kumaha ngabasmi hama nular éta sacara éféktif sangkan panyakitna teu bisa nyebar.

Kaungkapna sumber panyakit ieu, anu nyebabkeun Pémkab Garut ngalagkah pasti dina ngalakukeun upaya rehabilitasi jeruk Garut anu salah sahiji anu ngalakukeun upaya dina mekarkeun produksi dilokasi non éndemis. Upaya ti Pemkab Garut jeung para patani  eta lalaunan tapi pasti geus mimiti ningalikeun hasil . Ayeuna, geus ditanem deui leuwih ti 400.000 tangkal jeruk atanapi lobana 40% tina targét lahan saluas 1.000 ha anu nyebar di Kecamatan Samarang, Pasirwangi, Bayongbong, Cisurupan, Cilawu, Karangpawitan, Pameungpeuk, Cikelét, Cisompet, oge Cibalong. Mugi dina upaya ieu bisa malikeun deui produktifitas Jeruk Garut sabagé salah sahiji idéntitas Kabupatén Garut.   

Sumber :
Dinas Tanaman Pangan, Holtikultura, dan Perkebunan Kabupaten Garut
BPS Kabupaten Garut
HU Priangan
Pencét panah kiwa/katuhu dina Kibord sangkan pindah ka artikel séjén
Navigasi
September 2017
SuMoTuWeThFrSa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
No Activities.
Stats Situs
IP Address : 54.81.88.93
Tautan Pilihan
spacer