Produksi Lobster Ngurangan

Kementerian Perikanan sarta Kelautan Republik Indonesia ngaluarkeun aturan pelarangan newakan lobster anu ngendog sarta ukuranana paos kirang ti dalapan sentimeter

Balukarna, produksi hasil newakan udang karang atawa lobster (panuliru spp) di basisir laut kidul Garut dipastikeun tarurun drastis.

Sumawonten,dina aturan eta sanes ngan lobster, panewakan kepiting (Scylla spp) sarta rajungan (Portunus Pelagicus spp) oge dibates sarta diatur sacara husus,kalawan alesan ayana sarta ketersediaan katilu komoditas hasil laut kasebat ngalaman penurunan populasi.

Diingeutkeun larangan eta aya dina Aturan Menteri Nomer 1/Permen-KP/2015. Dina aturan eta disebatkeun,lamun lauk anu dilarang angger katewak,pamayang wajib ngalaan na balik. Sedengkeun lamun katewak dina kaayaan nilar mangka kedah dicatet,sarta dilaporkeun ka Dirjen Kelautan sarta Perikanan ngaliwatan pupuhu Pangkalan Palabuhan.

Pupuhu bidang Kelautan dina Dinas Peternakan Perikanan sarta Kelautan (Disnakkanla) Kabupaten Garut,Khaidir Rahman Permana nangtoskeun,kalawan kitu kaayaanana aturan kasebat produksi lobster tangtos turun. Nanging ti sisi ukuran aya kanaekan janten langkung tangtos hargana oge langkung awis.

Contona lamun kawitna hiji kilogram lobster alit eta kira-kira Rp 80 rebu per kilogram,kalawan ukuran ageung mangka peunteun na tiasa opat kali lipet , ” sanggemna. Nurutkeun Rahman,potensi lobster atawa udang karang di basisir laut kidul Garut anu terbentang sapanjang 83 kilometer eta cekap ageungna nyampai kira-kira 1 persen ti potensi perikanan di zona teritorial anu nyampai kira-kira 10.000 ton per taun.

“Hampir sadaya wilayah perairan basisir kidul Garut ngabogaan karang-karang anu mangrupa habitat ngembang biak lobster. Lamun dijumlahkeun,total paos na nyampai kira-kira 32 kilometer,kalawan hamparan karang terpanjang aya di basisir Cibalong anu nyampai 15 km , ” sanggemna.

Nurutkeun Rahman,aturan kasebat atos disosialisasikeun sacara rinci ka para nalayan sarta boboko. Kaasup ngeunaan hukuman kanggo anu ngarempak cekap abot,tiasa kenging hukuman pidana antawis 2 dugi 4 taun,atawa denda antawis Rp 2 dugi Rp 4 milyar. Jumlah nalayan lobster nyampai 40 persen ti kira-kira 4.000 nalayan